CARB Bx -
NAJBARDZIEJ ZAAWANSOWANY CARBO MATRIX
Węglowodany o
zróżnicowanym indeksie glikemicznym są podstawowymi mieszankami
odżywczymi, stosowanymi w sporcie, w celu uzupełnienia energii
podczas wysiłku oraz nadkompensacji glikogenu w okresie
powysiłkowym. Zróżnicowanie pod względem indeksu glikemicznego
sprawia, że tego typu preparaty podnoszą zarówno, szybko poziom
glukozy, jak też utrzymują długoterminowo wyrównany poziom tego
cukru we krwi. Daje to zarówno błyskawiczny „zastrzyk” energii, jak
również zabezpieczenie energetyczne dalszych etapów
pracy.
W celu
osiągnięcia zróżnicowania indeksu glikemicznego, zestawiane są ze
sobą najczęściej: glukoza i maltodekstryny. Jednakże zasadność
stosowania podobnych zestawień poddawana była krytyce, gdyż nagły
wzrost glikemii w efekcie wchłaniania glukozy, w warunkach
wysiłkowych może sprzyjać degradacji erytrocytów poprzez mechanizmy
osmotyczne, mostkujące, glikacyjne i wolnorodnikowe, w warunkach
powysiłkowych - upośledzeniu utylizacji mleczanu, zaś spoczynkowych
– huśtawce glikemicznej i insulinooporności. Dla tego też wiele,
nowszych preparatów węglowodanowych opartych jest jedynie o
maltodekstryny. Same maltodekstryny, jakkolwiek bardzo dobre, nie
dają jednak ani szybkiego „zastrzyku” energii, ani bardzo, bardzo
długotrwałego wyrównania glikemii, co zmusza do wczesnego włączenia
ich suplementacji i częstego powtarzania dawki podczas długich
wysiłków, wieloetapowych rozgrywek i wielo konkurencyjnych
zawodów.
Pod marką
BIOGENIX opracowano i opatentowano preparat Carb Bx, który
dostarcza przełomowego rozwiązania. W preparacie zestawiono
szczególne węglowodany - pentozy (D-rybozę), laktony
(glukuronolakton), drobno- i średnio cząsteczkowe polimery glukozy
(maltodekstryny) oraz polimery wielkocząsteczkowe (nutriozę), które
wzbogacono dodatkiem tauryny.
Pierwszy,
szybki efekt ergogeniczny (praco-twórczy), bez wzrostu glikemii,
rozpoczynają: D-ryboza, glukuronolakton i tauryna.
Ryboza
ułatwia wnikanie do komórek mięśni szkieletowych i mięśnia
sercowego glukozy pochodzącej z rezerw glikogenu wątrobowego.
Jednocześnie dostarcza cząsteczek koenzymu A i adenozyny,
niezbędnych do syntezy hemu i zamiany energii chemicznej glukozy w
energię metaboliczną.
Glukuronolakton
jest prekursorem rybozy, więc przedłuża i podtrzymuje jej
działanie. Sprzęga i usuwa szkodliwe produkty hemolizy wysiłkowej,
gromadzące się w krwiobiegu i upośledzające metabolizm tlenowy.
Jednocześnie zwiększa pojemność tlenową krwi, gdyż dostarcza NADPH
do redukcji glutatinu i koenzymu A do syntezy hemu. Wiąże niemal
wszystkie kwasy karboksylowe, stanowiące podstawowe źródło energii
przy deficycie glukozy, i wprowadza je do komórek mięśniowych,
gdzie te, uwalniane w efekcie enzymatycznej hydrolizy, zostają
wykorzystane do produkcji energii w mitochondriach.
Tauryna
hamuje degradację erytrocytów i ułatwia wnikanie glukozy do komórek
mięśniowych. Stabilizuje również jony wapniowe, który to efekt
prowadzi do udokumentowanego badaniami wzrostu wydolności
tlenowej.
Kolejne,
szybsze, dłuższe i bardzo długie efekty ergogeniczne gwarantują
maltodekstryny i nutrioza, które równomiernie uwalniają glukozę do
krwiobiegu z cząsteczek polimerów, wyrównując i stabilizując
długoterminowo glikemię, zarówno w warunkach metabolizmu
wysiłkowego, jak też powysiłkowego i spoczynkowego.
SPOSÓB
UŻYCIA
1 porcja 2 r. dz. przed i po treningu. 1 porcję (50 g – 2 miarki)
preparatu rozpuścić w 150-250 ml wody.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
|
per 100 g of powder / 100 g proszku:
|
per 1 portion /1 porcja (75g +150 ml water/ wody)
|
Calories
/Wartość
energetyczna
|
1588
|
kJ
|
794
|
kJ
|
380
|
kcal
|
190
|
kcal
|
Protein / Białko
|
0
|
g
|
0
|
g
|
Carbohydrates
/Węglowodany
|
95
|
g
|
47,5
|
g
|
Of which
sugars/ W tym cukry
|
17,5
|
g
|
8,75
|
g
|
Fat / Tłuszcz
|
0
|
g
|
0
|
g
|
Of which
saturated/
W tym
nasycone kwasy tłuszczowe
|
0
|
g
|
0
|
g
|
Fiber/
Błonnik pokarmowy
|
2,55
|
g
|
1,27
|
g
|
Sodium/
Sód
|
0
|
g
|
0
|
g
|
Taurine/
Tauryna
|
400
|
mg
|
200
|
mg
|
Glucuronolactone/
Glukuronolakton
|
200
|
mg
|
100
|
mg
|
D-ribose/
D-ryboza
|
200
|
mg
|
100
|
mg
|