|
ENERGY BOOST GEL
Tubka żel 42 g (1 porcja) Odżywka
w żelu, energetyzująca, regenerująca i
odtruwająca. WSPOMAGANIE
NA POZIOMIE WYCZYNOWYM
Nowoczesna
receptura zwiększająca kondycję w trakcie ćwiczeń, dostarczająca
natychmiastowej energii i przyspieszająca
regenerację.
ENERGY
BOOST GEL
to odżywka w żelu, zawierająca proste i złożone węglowodany,
aminokwasy, elektrolity i witaminy służące zwiększeniu kondycji w
trakcie wysiłku fizycznego. Dzięki szybkiemu dostarczeniu do
organizmu elektrolitów traconych podczas zajęć, zmniejsza ryzyko
wystąpienia kurczów mięśniowych.
W
skład tego unikalnego preparatu wchodzą:
-
Optymalny kompleks węglowodanowy: Kombinacja węglowodanów prostych
i złożonych, która poprawia absorpcję oraz wykorzystanie energii na
poziomie komórkowym.
-
Aminokwasy rozgałęzione (BCAA): Te niezbędne aminokwasy odgrywają
kluczową rolę w rozroście i regeneracji mięśni. Są także pomocne w
zwalczaniu uczucia znużenia oraz ogólnego przemęczenia, związanego
z zachwianiem równowagi pomiędzy stężeniem BCAA i
tryptofanu.
-
L-Arginina: Aminokwas, który usprawnia wydzielanie toksyn
powstających podczas w organizmie podczas intensywnych
ćwiczeń.
-
Elektrolity: podczas trwających dłuższy okres czasu ćwiczeń
organizm traci bardzo dużo elektrolitów, które wydalane są z potem
i moczem. Najważniejsze z nich to:
-
Potas: Współdziała w transporcie glukozy do komórek
mięśniowych.
-
Magnez: Wchodzi w skład ponad 300 enzymów, bierze udział
w przewodzeniu impulsów nerwowych, skurczach mięśniowych
i wytwarzaniu cząsteczek ATP (nośniki energii na poziomie
molekularnym).
-
Sód i chlor: Te dwa pierwiastki mają kluczowy wpływ na właściwą
regulację nawodnienia organizmu.
-
Witaminy B6 i B1: Odgrywają ważna rolę w metabolizmie białek
i węglowodanów.
Skład:
mieszanka
węglowodanów (maltodekstryna, syrop glukozowy), woda, L-leucyna,
L-izoleucyna, L-walina, L-arginina, tauryna, mieszanka
mikroelementów (chlorek sodu, glukonian magnezu, fosforan
dwupotasowy), aromaty, zagęszczacz: pektyny (E440), regulator
kwasowości: kwas cytrynowy, środki konserwujące: sorbinian potasu
i benzoesan sodu, barwnik: beta-karoten, witaminy: B1 i
B6.
Sposób
użycia::
Wypić
jedną saszetkę i popić 200 ml wody. Stosować przed i podczas
intensywnego wysiłku fizycznego.
Dodatkowa charakterystyka poszczególnych
składników:
-
Tauryna.
Po raz pierwszy wyizolowano ją z żółci byka ponad 180 lat temu,
stąd jej nazwa (od łacińskiej nazwy tego zwierzęcia – „Taurus”).
Powstaje z rozpadu aminokwasu siarkowego, cysteiny, i zaliczana
jest do aminokwasów nieproteogennych, czyli nie budujących białek.
Nie zawiera w sobie grupy karboksylowej, ale jej rodnik
pochodzi od nieorganicznego kwasu siarkowego. To decyduje o jej
niezwykłych właściwościach.
Zwiększa
rozpuszczalność kwasów żółciowych, a co za tym idzie poprawia ich
zdolności emulgujące tłuszcze w przewodzie
pokarmowym.
Stymuluje
trzustkę do wytwarzania i uwalniania
insuliny,
ale w inny, mniej obciążający ten organ sposób niż glukoza -
wpływając na receptory zlokalizowane w błonie komórek trzustkowych.
Nadmiar glukozy może prowadzić do uszkodzeń komórek trzustkowych i
- z czasem - do ich niewydolności (cukrzycy). Natomiast tauryna
ochrania, regeneruje i usprawnia komórki trzustkowe. A także
regeneruje receptory insulinowe i znosi insulinooporność -
zwiększając wrażliwość tkanki mięśniowej na anaboliczną
aktywność insuliny.
Hamuje
uwalnianie hormonu przysadkowego ACTH, który stymuluje syntezę
kortyzolu i serotoniny. Dzięki temu powstaje mniej hormonów
katabolicznych, co stanowi kolejny mechanizm odpowiedzialnym za
antykataboliczne właściwości tauryny. Pomaga także transportować
kreatynę do mięśni, co powoduje ich rozwój.
Wpływa
pozytywnie na funkcje poznawcze i pomaga w nauce poprzez
zwiększenie metabolizmu komórek glejowych, a przez to i neuronów,
uczestnicząc w ich odżywianiu. Komórki
glejowe biegną wzdłuż nerwów i biorą udział w syntezie
i wydzielaniu niektórych neuroprzekaźników.
Uważana
jest przez niektórych za anabolik podobny do hormonu.
W niektórych badaniach obserwowano efekty anaboliczne,
wywoływane przez siarczki, bez współudziału insuliny. Podejrzewa
się także, że tauryna ma wpływ na stymulację wydzielania hormonu
wzrostu (GH). Jej aktywność mózgowa koncentruje się na
neuroprzekaźniku - gamaaminomaślanie, który odpowiada za
wytwarzanie i uwalnianie somatotropiny. Uważa się więc, że tauryna
stymuluje somatotropinę, chociaż wymaga to dalszych badań.
Współdziałając z insuliną, somatotropina nasila swoją aktywność
anaboliczną względem tkanki mięśniowej, a znosi względem tkanki
tłuszczowej. Dla dbających o zdrowie ludzi aktywnych fizycznie może
być skuteczną i zdrową alternatywę w stosunku do hormonalnych
środków dopingujących.
Obliczono,
że organizm ludzki potrzebuje około 4 g tauryny dziennie.
Połowę otrzymuje z pożywieniem, a brakująca część pozyskiwana jest
przez rozkład cysteiny. Oszacowano, że dla wytworzenia 1 g tauryny,
trzeba zużyć 120 g suchej masy mięśniowej. A więc dostarczając 1 g
tauryny w postaci suplementu, jesteśmy w stanie zaoszczędzić 120 g
białek mięśniowych. Naturalnym źródłem tauryny jest mięso,
szczególnie podroby (wątroba), ryby, małże.
-
Witamina B1 (tiamina)
– wyodrębniona z otrąb ryżu w 1927 w związku z badaniami nad
chorobą ber-beri, nękającą mieszkańców Dalekiego Wschodu, więźniów
i marynarzy. Okazało się, że jedną z jej przyczyn było spożywanie
pozbawionego łusek, polerowanego ryżu. Witamina B1, czyli tiamina,
stanowi istotny czynnik w reakcjach spalania węglowodanów
w komórkach. Istnieje także ścisły związek pomiędzy
zapotrzebowaniem na tę witaminę, a ilością dostarczanej energii.
Szczególnie ważną rolę pełni witamina B1 w czynnościach i
regeneracji układu nerwowego. Ponadto, wzmaga czynność
acetylocholiny, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną,
pobudza wydzielanie hormonów
gonadotropowych.
Zwiększone
zapotrzebowanie na witaminę B1 występuje u osób ciężko pracujących
fizycznie, sportowców, kobiet ciężarnych, a także u ludzi palących
papierosy, nadużywających alkoholu i spożywających duże ilości
cukru.
I
jeszcze ciekawostka: ludzie z niedoborem tiaminy często padają
ofiarą komarów i innych owadów. Przyczyną jest niższy poziom
substancji odstraszających owady w skórze.
-
Witamina B6 (pirydoksyna).
W 1930 Chick i Copping opisali nową witaminę, którą nazwali
czynnikiem I. W 1935 Birch, György i Harris wykazali, że niedobór
tej witaminy powoduje u szczurów ostre zapalenie skóry, nie
ustępujące pod wpływem leczenia kwasem nikotynowym, które dla
odróżnienia od pelagry nazwano akrodynią. W 1935 w pięciu różnych
laboratoriach wyizolowano witaminę B6 z otrąb ryżu. Potem Kuhm
ustalił wzór pirydoksyny, a w 1939 r dokonano jej syntezy. Witamina
B6 obejmuje grupę sześciu spokrewnionych ze sobą związków
(pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz ich fosforany), które
ulegają łatwemu i wzajemnemu przekształceniu i charakteryzują się
jednakową aktywnością metaboliczną.
Witamina
B6 jako składnik wielu enzymów ma w organizmie wiele zadań. Bierze
udział w przemianie aminokwasów, niezbędnych kwasów tłuszczowych
i żelaza. Ułatwia rozkład białka na aminokwasy, stwarzając
kwaśne środowisko. Włączając się w różne procesy biochemiczne,
umożliwia przekształcanie aminokwasów w inne aminokwasy,
aminokwasów w węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasze ciało
magazynuje energię. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów.
Jest konieczna do wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał, jak
również do lepszego wchłaniania przez organizm witaminy B12.
Witamina B6 zwiększa przyswajanie magnezu i cynku przez
organizm oraz przyspiesza procesy metaboliczne
białek. Występuje
głównie w drożdżach, warzywach strączkowych i w mięsie. Duża ilość
białka w pożywieniu oraz wysiłek fizyczny wzmagają zapotrzebowanie
na tę witaminę, dlatego też sportowcy potrzebują jej więcej. Jej
brak uniemożliwia budowę tkanki mięśniowej. Działa jako naturalny
środek moczopędny.
Magnez.
Jeden z najważniejszych elektrolitów w organizmie, oprócz potasu,
sodu i wapnia, a jeśli chodzi o kationy wewnątrzkomórkowe, zajmuje
drugie miejsce, po potasie. Aktywuje ok. 300 enzymów, bierze udział
w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, uczestniczy
w wytwarzaniu energii, syntezie białek i przemianach
związków nukleinowych. Jony magnezowe stabilizują czynności błon
komórkowych i w ważnych strukturach
komórkowych. Bierze
udział w procesach syntezy i rozpadu ATP,
szybko dostępnego “paliwa” mięśniowego, dostarczającego energii
przy krótkotrwałych wysiłkach, takich jak każda seria ćwiczeń
podczas treningu siłowego. Kationy magnezu aktywnie uczestniczą
w pracy mięśni, w tym najważniejszego w naszym organizmie -
serca. Magnez, zmniejszając przewodnictwo i pobudliwość mięśnia
sercowego, przeciwdziała jego niedotlenieniu. Osoby uprawiające
sport bardzo „boleśnie” odczuwają niedobory magnezu, gdyż występują
wtedy niekontrolowane skurcze mięśniowe. Zapobieganie tym skurczom
wiąże się z suplementacją potasem i magnezem (w fizjologicznych
proporcjach 2:1). Pokarmowymi
źródłami tego pierwiastka są produkty zbożowe, mleko, przetwory
mleczne, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, orzechy, groch,
fasola. Dzienna dieta sportowca powinna dostarczać około 500 mg
magnezu. Najczęściej zalecana dawka w postaci suplementów to około
300 mg na dobę.
-
Potas:
Współdziała w transporcie glukozy do komórek
mięśniowych.
-
Sód i chlor:
Te dwa pierwiastki mają kluczowy wpływ na właściwą regulację
nawodnienia organizmu.
|
|
|
SKLEP
STRONG4U.pl
ul. 17go Stycznia 7A
42-160 Krzepice
TELEFONY*
tel. 034 360-88-33
fax. 034 360-80-95
E-MAIL
strong4u@strong4u.pl
GG
6128065 - Przemek
8388239 - Grzegorz
* Uwaga! Połączenia telefoniczne odbierane są tylko i wyłącznie w godzinach pracy sklepu, tj.: pon. - pt. w godz. 9:00 - 17:00 oraz w soboty w godz. 9:00 - 12:00. |
|
|