L-karnityna jest naturalną substancją pochodzenia aminokwasowego,
klasyfikowaną jako czynnik witaminopodobny. Może być syntetyzowana
w wątrobie i nerkach z lizyny i metioniny, w obecności witaminy C,
B6, PP oraz żelaza. Karnityna jest substancją niezbędną do
prawidłowego funcjonowania mięśnia sercowego i mięśni
szkieletowych, a także innych tkanek i organów. Reguluje przemianę
kwasów tłuszczowych, ułatwiając ich spalanie. Uważa się, że bez
karnityny organizm nie mógłby korzystać z tłuszczu jako źródła
energii.
Wyniki badań wskazują również na korzystne efekty stosowania
karnityny przed wysiłkiem fizycznym. Jej podawanie zwiększa
wytrzymałość i odporność na przeciążenia i zmęczenie. Nawet podanie
dużych ilości l-karnityny nie powoduje skutków ubocznych. Najlepsze
efekty osiąga się stosując karnitynę w okresie wzmożonych treningów
aerobowych (rower stacjonarny, stepper, szybki chód
itp.).
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość
odżywcza w 100 g
Wartość
energetyczna 1602,5 kJ (383 kcal)
-
Białko 92,11 g
-
Węglowodany 0,95 g
-
Tłuszcz 0,56 g
SKŁADNIKI
winian l-karnityny, kwas askorbinowy, kapsułka
żelatynowa.
1 kapsułka zawiera:
- 1000 mg winianu L-Karnityny (ok. 680 mg czystej
L-Karnityny).
SPOSÓB UŻYCIA
1 kapsułka dziennie, ok. 1 godzinę przed wysiłkiem, na pusty
żołądek.
Przy treningu aerobowym dzienna dawka wynosi 600 - 1200 mg (1-2
kaps). W okresie treningów siłowych lub w dni beztreningowe można
utrzymać dawkę 600 mg dziennie. Najważniejszą porą brania karnityny
jest okres ok. 2-3 godz. przed treningiem. Można ją brać także rano
po wstaniu z łóżka lub przed pójściem spać. Karnitynę należy brać
na pusty żołądek i nie łączyć jej z żadnym posiłkiem. Według
najnowszych badań karnityna po wzięciu dostaje się do krwiobiegu w
ciągu kilkunastu minut (po ok. 30 minutach od jej wzięcia można już
zjeść posiłek), natomiast zaczyna działać po ok. 3-4 godzinach.
Stwierdzono też, że najlepsze jej działanie jest zauważane po
wysyceniu organizmu l-karnityną (po ok. 3 tygodniach od rozpoczęcia
kuracji).