Suplement diety zawierający
3 miliardy żywych bakterii z dwóch najważniejszych probiotycznych
szczepów bakterii: Lactobacillus acidophilus Rosell-52 oraz
Bifidobacterium Rosell-175 odgrywające kluczową rolę w utrzymaniu
prawidłowych czynności jelit oraz wzmacnianiu naturalnych sił
odpornościowych organizmu. Korzystne a nawet lecznicze działanie
bakterii probiotycznych zaznacza się między innymi przy takich
dolegliwościach i schorzeniach jak biegunki, wzdęcia, nietolerancje
pokarmowe. Ich udział w diecie jest gwarantem prawidłowej higieny
jelit oraz skutecznej ochrony przed infekcjami.
Co to są probiotyki?
Probiotyki to pojedyncze lub mieszane kultury żywych
mikroorganizmów, które podawane człowiekowi wpływają korzystnie na
jego stan zdrowia. Zapewniają równowagę w mikroflorze jelitowej
oraz stanowią przeciwwagę dla bakterii chorobotwórczych
odpowiedzialnych za osłabianie odporności oraz powstawanie wielu
niebezpiecznych chorób.
Dlaczego probiotyki
tak skutecznie wzmacniają układ
odpornościowy?
Wynika to z faktu, że
bakterie probiotyczne zwiększają aktywność limfocytów i makrofagów
– głównych komórek obronnych naszego organizmu a także wzmagają
produkcję specjalnych białek hamujących rozprzestrzenianie się
wirusów. Dzięki aktywności bakterii probiotycznych układ obronny
naszego organizmu jest silniejszy i bardziej sprawny w konfrontacji
z patogenami.
Przy jakich
zaburzeniach przewodu pokarmowego w szczególności pomagają
probiotyki?
Bakterie probiotyczne oddziałując korzystnie na regulacje flory
bakteryjnej, zmniejszają przede wszystkim częstość występowania
biegunek podróżnych, bakteryjnych, wirusowych oraz
poantybiotykowych. Jednocześnie łagodzą objawy nietolerancji
laktozy oraz wpływają na regulację procesów wypróżnień.
Komu polecane są probiotyki?
Produkty lub preparaty zawierające bakterie probiotyczne, ze
względu na szerokie spektrum działania profilaktycznego i
leczniczego, polecane są praktycznie każdemu. Na szczególny deficyt
korzystnej flory bakteryjnej mogą cierpieć osoby ze schorzeniami
przewodu pokarmowego, spożywające duże ilości mięsa, produktów
konserwowanych i wędzonych, a także pacjenci przyjmujący
antybiotyki, oraz poddani zabiegom radioterapii lub
chemioterapii.
Dlaczego nie wszystkie produkty probiotyczne
pomagają?
W codziennym pożywieniu źródłem bakterii probiotycznych są przede
wszystkim mleczne przetwory fermentowane jak: kefiry, jogurty czy
mleko acidofilne. Niestety, produktów tych spożywamy wciąż za mało.
Statystycznie na jednego Polaka przypada 10g jogurtu na dobę, kiedy
w krajach Europy Zachodniej wynik ten jest 10-krotnie wyższy.
Ponadto sięgamy po produkty tanie, niskiej jakości i bardzo ubogie
w cenne kultury bakterii. Nie zawsze też skutecznie działają
probiotyczne preparaty farmaceutyczne. Efektywność tych produktów
zależy bowiem od wielu czynników takich jak: właściwa selekcja i
dobór szczepów bakteryjnych, ich odporność na niesprzyjające
warunki oraz przeżywalność w czasie przechowywania produktów.
Kryteria te nie zawsze spełniane są przy produkcji preparatów
probiotycznych, w efekcie czego odznaczają się one brakiem lub
niskim stopniem skuteczności.
Dlaczego polecamy
PROBIO’STICK™?
Ponieważ preparat ten
zawiera dwa najważniejsze szczepy bakteryjne o udokumentowanych
właściwościach leczniczych: Lactobacillus acidophilus oraz
Bifidobacterium. Mikroorganizmy te nie tylko najskuteczniej
likwidują patogeny jelitowe, ale także odznaczają się niezwykle
silną wrodzoną odpornością na niesprzyjające warunki środowiska, w
którym muszą przeżyć. Przy produkcji preparatu zadbano nie tylko o
właściwą selekcję bakterii, ale także wykorzystując ultranowoczesne
metody technologiczne zapewniono im niezwykle wysoki wskaźnik
przeżywalności. Instytut Rosell wykorzystał do tego specjalnie
opatentowaną technologię PROBIOCAP™. Dzięki unikalnej metodzie
produkcji, obecne w preparacie Probio’Stick™ bakterie są tysiąc
razy bardziej odporne na działanie kwaśnego soku żołądkowego w
porównaniu do szczepów bakteryjnych zawartych w tradycyjnych
preparatach probiotycznych. Mogą także skuteczniej oprzeć się
wysokiej koncentracji żółci i w niemal nienaruszonym stanie dotrzeć
do celu by wywołać określony skutek zdrowotny. Ultranowoczesna
technologia PROBIOCAP™ zapewnia nie tylko skuteczną ochronę
bakterii przed niekorzystnymi czynnikami ustrojowymi, ale także
warunkuje ich wysoką przeżywalność w warunkach stresu
technologicznego. Dzięki specjalnej opatentowanej metodzie
mikrokapsułkowania, bakterie Probio’Stick™ są bardziej odporne na
warunki przechowywania czy procesy zachodzące w trakcie
przetwórstwa spożywczego.
Dla kogo w
szczególności jest PROBIO’STICK™?
PROBIO’STICK™ to pierwsza, oparta o naturalne probiotyki
odpowiedź na zaburzenia jelitowo-żołądkowe
wywołane nadmiernym stresem np. przed ważnym egzaminem, rozmową
kwalifikacyjną, spotkaniem z szefem czy daleką podróżą.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że ponad 450
milionów osób na świecie żyje pod wpływem stresu.
Określany jest on mianem „zmory zachodniego świata”. Objawiający
się bólami brzucha i mdłościami stres może być bardzo bolesny i
pogarszać nasze codzienne dobre samopoczucie.
Ponadto badania naukowe udowodniły, że zbilansowana
mikroflora jelitowa zapewnia dobre trawienie, a także
unikanie wzdęć i słabej perystaltyki. Jest ona również
gwarantem prawidłowej higieny jelit oraz skutecznej ochrony
przed infekcjami.
SPOSÓB
UŻYCIA
Zalecana dzienna
porcja: W przypadku dyskomfortu żołądkowego 1-2 saszetek
dziennie przez 2-3 tygodnie. Przy codziennej suplementacji spożywać
1 saszetkę dziennie. Probiostick™ można spożywać bezpośrednio albo
po zmieszaniu z wodą, mlekiem, jogurtem przed posiłkiem lub jego w
trakcie.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w
ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut
zróżnicowanej diety.
SKŁADNIKI
- Ksylitol – substancja
słodząca,
-
maltodekstryna,
- mikrokapsułkowane szczepy
bakterii probiotycznych (Probiocap™ Lactobacillus acidophilus
Rosell-52 ME, Probiocap™ Bifidobacterium longum Rosell-175
ME),
- aromat,
- kwas jabłkowy – regulator
kwasowości.
1 saszetka / 3 miliardy
mikrokapsułkowanych szczepów bakterii probiotycznych: Lactobacillus
acidophilus Rosell-52 ME Bifidobacterium longum Rosell-175
ME