R-TYPES - EXTREMALNIE
SKUTECZNY PRO INSULINOWY DOPALACZ
Anabolizm białek jest
podstawowym mechanizmem, kształtującym zdolności wysiłkowe.
Największym wpływem na ten mechanizm odznaczają się hormony
anaboliczne. Jednak tych nie można wykorzystywać do poprawiania
zdolności wysiłkowych, gdyż jest to prawnie zakazane i szkodliwe
dla zdrowia. Podane z zewnątrz anaboliki podnoszą poziom hormonów
ponad wartości fizjologiczne, a wtedy te kumulują niepożądane
efekty działania.
Jakiś czas temu
zaobserwowano, że pewne, naturalne składniki aktywne ziół i
pokarmów posiadają zdolność stymulowania wytwarzania i uwalniania
hormonów anabolicznych. Kiedy okazało się, że w efekcie takiej
stymulacji poziom hormonów wzrasta, ale utrzymując się w górnych
granicach wartości fizjologicznych, nie szkodzi zdrowiu, tylko je
wspomaga, rozpoczęto intensywne badania podobnych
substancji.
Jednym z hormonów
anabolicznych, którego relacje z jego naturalnymi aktywatorami
badano szczególnie wnikliwie, była insulina. Mechanizm
anabolicznego działania insuliny polega głównie na tym, że hormon
ten transportuje do komórek mięśniowych aminokwasy, będące
składnikami białek oraz kreatynę, pozostającą najważniejszym
kontrolerem anabolicznym na poziomie molekularnym. W sporcie,
aktywatory insuliny zyskały popularność szczególnie z uwagi na ten
drugi efekt, gdyż w znaczący sposób poprawiają efektywność
suplementacji kreatynowej.
Istnieją przynajmniej trzy
mechanizmy, poprzez które pewne substancje pokarmowe mogą wpływać
wzmacniająco na aktywność insuliny. Pierwszy związany jest z
metabolizmem glukozy w tkance mięśniowej i polega na tym, że dana
substancja zwiększa poziom metabolitów glukozy, które zmieniają
właściwości błony komórkowej komórek mięśniowych i czynią ją,
przepuszczalną dla aminokwasów i kreatyny. Drugi, związany z
mechanizmem receptorowym, polega na bezpośredniej stymulacji
komórek trzustkowych do wzmożonej produkcji i zwiększonego
wydzielania insuliny. Trzeci wiąże się z metabolizmem samych
komórek trzustkowych i polega na tym, że dana substancja usprawnia
metabolizm komórek trzustkowych, regeneruje je i ułatwia im
produkcję insuliny.
Najskuteczniejszymi
aktywatorami insuliny okazały się związki organicznej siarki. W
przeciwieństwie do glukozy, która również jest aktywatorem
insulinowym, a która, podawana w wysokich dawkach, po pewnym czasie
niszczy komórki trzustkowe, związki organicznej siarki komórki te
regenerują. Na trzustkę nie działają poprzez receptory glukozowe,
ale sulfonylowe, co znacznie skuteczniej stymuluje sekrecję
insuliny. Glukoza ma jeszcze tą wadę, że w wysokich dawkach
prowadzi do tzw. insulinooporności, czyli zmiany wrażliwości tkanek
na insulinę, objawiającej się spadkiem wrażliwości tkanki
mięśniowej, przy jednoczesnym wzroście wrażliwości tkanki
tłuszczowej. Związki organicznej siarki znoszą insulinooporność,
czyli zmieniają proporcje wrażliwości tkanek na insulinę w kierunku
odwrotnym – zwiększają mięśniowej, a zmniejszają
tłuszczowej.
Jeden ze związków organicznej
siarki – kwas R-alfa liponowy R-ALA - okazał się absolutnie
wyjątkowy. A to dlatego, że nie tylko stymuluje sekrecję insuliny
poprzez bezpośredni wpływ na komórki trzustkowe, jak inne związki
siarkowe, ale jednocześnie wpływa na metabolizm komórek
trzustkowych i komórek mięśniowych. R-ALA jest najważniejszym
składnikiem kompleksu enzymatycznego dehydrogenazy pirogronianowej,
dzięki czemu usprawnia metabolizm komórek trzustkowych, czyli
ułatwia im produkcję insuliny i regenerację. W tkance mięśniowej,
wzrost aktywności dehydrogenazy pirogronianowej pod wpływem R-ALA
prowadzi do wzrostu poziomu metabolitów glukozy, zwiększających
przepuszczalność błony komórkowej komórek mięśniowych dla
aminokwasów i kreatyny.
Ponieważ dehydrogenaza
pirogronianowa jest jednym z najważniejszych kompleksów
enzymatycznych metabolizmu tlenowego, R-ALA w wyraźny sposób
ułatwia rozwój ogólnej wydolności tlenowej.
R-ALA jest również jednym z
najsilniejszych, znanych nauce antyoksydantów, ściśle
współpracującym z witaminą E w ochronie błon biologicznych przed
peroksydacją lipidów - niszczycielską aktywnością wolnych rodników.
Ponieważ jeden z mechanizmów katabolizmu wysiłkowego wiąże się z
peroksydacją lipidów błon
lizosomów, R-ALA może
wspomagać również rozwój zdolności wysiłkowych, działając jako
antykatabolik.
Preparat polecany osobom
aktywnym fizycznie i sportowcom wyczynowym jako środek ułatwiający
rozwój zdolności wysiłkowych oraz masy, siły i wytrzymałości
mięśniowej.
SPOSÓB UŻYCIA
1-2 kaps. 3 r. dz. w trakcie
posiłków lub razem z kreatyną w przypadku jej
stosowania.
WARTOŚCI
ODŻYWCZE
Informacja żywieniowa
|
1 capsule /
/ 1 kapsułka
|
6 capsules
/
6 kapsułek
|
R-alpha lipoic acid/
Kwas R-alfa liponowy
|
100 mg
|
600 mg
|
|