SENCHA ROSE
puszka 150 g
Oryginalnie zapakowana chińska herbata sencha z dodatkiem płatków róży. Sencha jest zieloną herbatą popularną zwłaszcza w Japonii. Wytwarzana jest z listków zerwanych wiosną lub latem, ma delikatny i subtelny, lekko gorzki smak i aromat. Daje klarowny napar o miodowym kolorze. Ułatwia trawienie, bogata w witaminę C. Dodatek płatków róży daje cudowny owocowy aromat i smak.
Sencha to zielona herbata, która nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowane zostają jej naturalne, wartościowe składniki. Barwę Sencha porównuje się z porannym blaskiem słońca. Aby ją uzyskać, liście herbaty ze zbioru danego dnia są wrzucane do gorącego suchego kota, gdzie błyskawicznie tracą wilgoć, zachowując przy tym swój zielono-oliwkowy kolor i całą zawartość taniny przy zaledwie jednym procencie zawartości związków kofeinowych. Zaobserwowano, że Japończycy i Chińczycy, którzy piją dużo zielonej herbaty, rzadziej chorują na nowotwory, poza tym ich średnia życia - 82 lata kobiety i 76 mężczyźni, jest najwyższa na świecie. Naukowcy z Medical Colleage of Ohio w Toledo odkryli, że zielona herbata zawiera katechiny, głównie tzw. epigallokatechine gallate (EGCG). Blokuje ona urokinazę - enzym wydzielany przez komórki rakotwórcze, bez którego nie mogą się one rozwijać. EGCG jest około 200 razy silniejsza przy neutralizacji wolnych rodników atakujących lipidy mózgowe od witaminy E. Jedna filiżanka Sencha zawiera około 150 miligramów EGCG. Katechiny i taniny zawarte w Sencha mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wymiatają wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju raka. Polifenole, do których należą katechiny, chronią także nasz organizm przed wieloma schorzeniami i spowalniają proces starzenia się.
Sencha jest polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi, regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utratą wagi. Dlatego Sencha polecana jest dla osób z nadwaga. Jej odchudzające właściwości potwierdziły badania prowadzone na Uniwersytecie Genewskim. Napój zapobiega także krwotokom i udarom oraz chorobom wieńcowym.
Herbatę Sencha należy parzyć nie dłużej niż 3 minuty wodą ostudzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza. |